Povesti din Bacanie
Lipie cu ulei de măsline și busuioc

Poți să o denumești lipie, focaccia sau turtă…în principiu este același lucru, un boț de aluat simplu de pâine înnobilat cu diferite arome în funcție de preferințe.

Pentru a pregăti aluatul avem nevoie de curaj, liniște interioară și câteva ingrediente simple:
- 300 ml apă călduță
- 500 g făină
- 10 g drojdie uscată
- 1 linguriță zahăr
- 1 linguriță sare
- 4 linguri de ulei de măsline
- busuioc uscat
Drojdia împreună cu zahărul se amestecă cu apa călduță și se lasă pentru aproximativ 10 minute deoparte, până când apare spumă la suprafața recipientului. Într-un castron adânc se pune făina, uleiul, sarea și amestecul preparat anterior. Se frământă aluatul pentru 10 minute, după care se lasă la odihnit pentru o oră.
Încinge cuptorul la 225 grade Celsius și între timp rupe bucăți de aprox 100 g de aluat și întinde-l pe blatul de lucru presărat în prealabil cu făină. Dacă îți dorești ca lipia să fie crocantă întinde-o subțire, iar dacă o vrei mai moale întinde-o un pic mai groasă. Coace-o la cuptor la 225 grade Celsius pentru 5/7 minute și după ce o scoți acoper-o cu un prosop.
Poftă bună!
